Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

Εισαγωγή

Πράσινο στην πόλη! Μια πονεμένη ιστορία!

Παρά την αναγκαιότητα ύπαρξης χώρων πρασίνου στις αστικές περιοχές, οι χώροι αυτοί είναι ελάχιστοι στις πόλεις μας, ιδίως σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Σύμφωνα με στοιχεία του ΟΟΣΑ, σε κάθε κάτοικο της Αθήνας αντιστοιχούν μόλις 0,96 m2 πρασίνου ανά κάτοικο, ενώ βάσει έρευνας του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου η αναλογία στη Θεσσαλονίκη διαμορφώνεται σε 2,14 m2 πρασίνου ανά κάτοικο, τη στιγμή που ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) θεωρεί πως η ελάχιστη αναλογία πρασίνου στις πόλεις δεν πρέπει να είναι κάτω από 9 m2/κάτοικο.

Παρότι σε πολλές περιοχές της χώρας παρατηρείται έλλειψη χώρων πρασίνου, σχεδόν σε κάθε γειτονιά μπορούμε να εντοπίσουμε ένα πάρκο. Δυστυχώς πολλοί έχουν εγκαταλειφθεί από τις αρμόδιες αρχές ή υπομένουν την αδιαφορία μερίδας των πολιτών που τα επισκέπτονται. Σκουπίδια, ακαθαρσίες κατοικίδιων, βανδαλισμοί εντοπίζονται συχνά σε πολλά σημεία πρασίνου. Η οικονομική κρίση κάνει τα πράγματα ακόμα χειρότερα και περιορίζει τις δυνατότητες των δημοτικών αρχών να βελτιώσουν τα πράγματα, ακόμα κι όταν έχουν καλή διάθεση. Ομάδες πολιτών προσπαθούν εθελοντικά να περισώσουν την κατάσταση και πολλές φορές το καταφέρνουν. Όμως κακά τα ψέματα, χωρίς αλλαγή νοοτροπίας, χωρίς πίεση προς τις δημοτικές αρχές, χωρίς τον πολίτη σε ρόλο συνδιαμορφωτή, ελάχιστα μπορούν να γίνουν.

Με αυτά κατά νου, υλοποιούμε τη νέα μας θεματική για το αστικό πράσινο και παρουσιάζουμε μια νέα καινοτόμο εφαρμογή για κινητά, με την οποία μπορούμε να πάρουμε ξανά το πράσινο στα χέρια μας! Με το WWF GreenSpaces μπορούμε να ανακαλύψουμε νέους χώρους πρασίνου, να καταγράψουμε και να αξιολογήσουμε την παρούσα κατάσταση, να δημιουργήσουμε μια κοινότητα πολιτών που κρατάει ζωντανούς τους χώρους αστικού πρασίνου σε όλες τις πόλεις της χώρας.

 

Χρειαζόμαστε τη βοήθειά σου

Κατέβασε την εφαρμογή και κάνε μία εξόρμηση στην περιοχή σου για να ανακαλύψεις πράσινους χώρους και για να τους αξιολογήσεις. Έλα να πάρουμε το πράσινο στα χέρια μας και να φτιάξουμε τον μεγαλύτερο χάρτη πράσινων οάσεων στην Ελλάδα!

 

 

 

 

Δράσεις - Εκδηλώσεις

Το πράσινο στα χέρια σου!


Έτοιμοι για μία σειρά από διασκεδαστικές εκδηλώσεις με μπόλικη εξερεύνηση και ποιοτικό χρόνο στο πράσινο της πόλης; Πριν ξεκινήσουμε, ανακαλύψτε την εφαρμογή WWF GreenSpaces που θα είναι η πυξίδα και ο χάρτης μας, ένα κεντρικό εργαλείο των δράσεων μας. Κατεβάστε την εφαρμογή από εδώ και ξεκινήστε να καταγράφετε χώρους πρασίνου. Η διαδικασία είναι διασκεδαστική και θα εμπλουτίσει το «πράσινο» βιογραφικό σας!

1.    Διαγωνισμός για σχολεία «Πράσινοι Πρωταθλητές»! Μαθητές και εκπαιδευτικοί των σχολείων πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης βγαίνουν για λίγο έξω από τους τοίχους των σχολείων, ανακαλύπτουν και καταγράφουν χώρους πρασίνου στη γειτονιά τους και παίρνουν μέρος σε έναν διαγωνισμό με πλούσια δώρα. Λεπτομέρειες εδώ

2.    «Γιορτάζουμε το πράσινο!» Μια σειρά από εκδηλώσεις για παιδιά και ενήλικες καταφτάνουν για να γιορτάσουμε την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος! Στο πλαίσιο της καμπάνιας "Το πράσινο στα χέρια σου" και σε συνεργασία με Δήμους, Δημοτικές αρχές, τοπικούς συλλόγους, ομάδες πολιτών, φορείς, σχολεία και συλλόγους γονέων και κηδεμόνων, γιορτάζουμε το πράσινο στις 5 Ιουνίου. Μείνετε συντονισμένοι και δηλώστε κι εσείς συμμετοχή στις δράσεις που διοργανώνονται στην περιοχή σας!

3.    Μία παρέμβαση- έκπληξη σε έναν από τους πράσινους χώρους, που έχουν σημειώσει χαμηλή βαθμολογία, καταφτάνει! Με την υπόδειξή σας θα αναζητήσουμε τους 20 χώρους με τη χαμηλότερη βαθμολογία και θα επιλέξουμε έναν για να τον μεταμορφώσουμε με πολλή φαντασία και μεράκι! Μείνετε συντονισμένοι!

4.    Οι πρόσκοποι σε ρόλο «πράσινων χαρτογράφων»! Το Σώμα Ελλήνων Προσκόπων θα κάνει ένα ακόμα μικρό «πράσινο» θαύμα: Αυτή την Άνοιξη, τα Λυκόπουλα, οι Πρόσκοποι, οι Ανιχνευτές και τα μέλη του Δικτύου θα παίξουν ένα ξεχωριστό «παιχνίδι πάρκων» με τη χρήση της εφαρμογής WWF GreenSpaces. Οι πρόσκοποι θα εξερευνούν τη χλωρίδα των πράσινων χώρων, θα κάνουν φωλιές για πουλιά, θα καθαρίζουν επιλεγμένους χώρους, θα μιλάνε με επισκέπτες των χώρων για να μάθουν ποιες είναι οι εντυπώσεις των ανθρώπων για το πράσινο και κυρίως θα γίνουν οι ίδιοι χαρτογράφοι πρασίνου. Περισσότερα εδώ.
 

Ο λόγος στους ειδικούς

Ο Νίκος Μπελαβίλας, Αναπληρωτής Καθηγητής ΕΜΠ, εξηγεί τη σημασία του αστικού πρασίνου και τα οφέλη που προσφέρει και επισημαίνει το ρόλο των πολιτών στην προστασία και ανάδειξή του.

 

 

Ο Αχιλλέας Πληθάρας, υπεύθυνος του προγράμματος WWF Καλύτερη Ζωή, παρουσιάζει την εφαρμογή WWF Greenspaces, εξηγεί τους λόγους δημιουργίας της και καλεί τους πολίτες να την αξιοποιήσουν για να βελτιώσουμε την κατάσταση στις πόλεις μας.